София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Десетки загинали и ранени в Крим

Според властите става дума за терористичен акт

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Най-малко 18 души загубиха живота си, а други 50 бяха ранени при избухването на  взривно устройство  в Политехническия колеж в  град Керч в източната част на Кримския полуостров, като по-голямата част от жертвите са тийнейджъри, съобщиха от  руското министерство на извънредните ситуации.
 
Малко след разпространяването на информацията в медиите,  власти съобщиха, че по-всяка вероятност става дума за терористичен акт. Смята се, че предполагаемият извършител на престъплението е 22-годишен младеж, който се е обучавал в колежа и който, след избухването на бомбата се е самоубил.
 
Двадесет от  ранени са приети в Първа градска болница със средно тежки рани, поясняват още  от ведомството. 
 
Самоделният взрив, който  е бил натъпкан с метални отломки,избухнал в трапезарията на учебното заведение. 
 
Според директорката на колежа обаче, преди това да се случи, маскирани мъже са обикаляли въоръжени с автомати  по учебните стаи, стреляйки на посоки.
 
Всички училища в района са евакуирани, като мястото на експлозията веднага  са пристигнали  служители на Федералната служба по сигурност, както и осем екипа на спешната помощ.
 
Изпратен е и самолет Ил-76 на руското Министерство на извънредните ситуации, с който  са пристигнали още лекари, които са доставили медицински средства. 
 
По случая е образувано наказателно производство, а с разследването са се заели експерти на Централния следствен комитет на Русия, които имат опит с терористични актове.
 
От Кремъл съобщиха, че президентът Владимир Путин е запознат със ситуацията, като  е наредил да бъде осигурен превоз на пострадалите във водещите медицински институти в страната. В Крим е обявен тридневен траур.