София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дешифрираха таен код на 500 години

Той е бил кралски таен код

6 годиниКултура 10 Боряна Райчева

Петстотингодишен таен код бе дешифриран. Кодът е използван в писма между един от най-прочутите испански монарси и военен командир, съобщи Би Би Си.

Посланията на Фернандо II Католика, в които се използват над 200 специални символа, от векове измъчваха историците. Но най-накрая испанската разузнавателна агенция успя да ги разгадае.

Писмата между Фернандо II и Гонсало де Кордоба включват инструкции за стратегията във военната кампания в Италия в началото на XVI век. Те са писани на таен код, за да не бъдат разбрани, ако случайно попаднат в ръцете на влага.

Писмата са изложени в Музея на испанската армия в Толедо, като на специалисти в разузнаването отнело половин години, за да дешифрират 4 от тях, някои от които били с дължина над 20 страници.

Темите в тях варирали от детайлно разполагане на войските до мъмрене на военачалника, че не се консултира с краля преди да предприеме дипломатически ходове.

В началото на XVI век отнемало около 15 дни за пристигане на писмата от резиденциите на краля до Югоизточна Италия, където бил базиран командирът.

Крал Фернандо II и Гонсало де Кордоба използвали сложна шифровъчна система, която включвала 88 символа и 237 комбинирани букви. За всяка буква имало между две и 6 фигурни характеристики като триъгълници или номера. За да станат нещата още по-сложни, символите в писмата били писани без интервали между думите и фразите.