София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Детският хор на БНР пред Министерски съвет

Децата искат стария си диригент

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Детският радиохор на БНР отнов излезе на протест. Този път деца се събраха под прозорците на Министерски съвет. Чрез песните си искаха да привлекат вниманието на премиера и той да върне досегашния диригент на хора Венеция Караманова отново на работното й място. Децата и родителите им днес бяха поканени на среща от министъра на културата Боил Банов.

Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския хор. Смисълът на демокрацията е медиите да не бъдат под влияние на правителството и премиера и да имат възможност за самостоятелен живот и самостоятелно мнение“, заяви министърът на културата.

Преди днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов попита министъра на културата Боил Банов дали вече се работи по проблема с деца.

„Надявам се и шефът на националното радио, и СЕМ да си свършат работата. Не заради друго, а защото стоят пред Министерски съвет. Не мога да ги оставя децата да стоят отвън. Да си поемат отговорността“,категоричен е Борисов.

Припомняме ви, че в началото на тази седмица излязоха на протест пред сградата на радиото, а генералният директор на БНР Александър Велев заяви, че се е срещнал с Агенцията за закрила на детето, защото смята, че е недопустимо деца да се замесват в подобен спор.  Министърът на културата заяви на децата, че ако той или премиерът изразят становище по този въпрос ще се намесят в работата на една независима медия.