София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Девин и Доспат на бунт срещу цената на водата

Заплашват с блокиране на пътища

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Девин и Доспат излязоха на протест срещу поскъпването на водата от май догодина. Според протестиращите, събрали се пред Общинската администрация в Девин, увеличението е незаконно и е базирано на документ с невярно съдържание с автор председателят на Асоциацията по водопровод и канализация в Смолян.

Гражданите, организирани от инициативен комитет "Да защитим водата на Девин", поискаха неговата оставка.

Те настояват за връщане на старите цени на водата отпреди 1 май 2017 г., като на домакинствата се възстанови разликата в цената със задна дата.

От май тази година цената на питейната вода в общината бе увеличена с над 90 ст. до 1,62 лв. за кубик, а от първи януари се предвижда ново поскъпване на водата в Смолянско с 3%.

Протестиращите са отправили исканията си към премиера, Министерството на регионалното развитие и омбудсмана Мая Манолова, като заплашват, че ако не бъдат чути, ще блокират пътища в началото на 2018 г.