София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Диабетът не е присъда

"Сладко хоро“ се вие в подкрепа на хората с диабет

7 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Захарният диабет е един от най-сериозните проблеми на съвременната медицина. С това заболяване са принудени да живеят повече от 285 милиона души и техните семейства. В България с това състояние живеят над 577 000 души, като близо 3000 са деца. Хората с диабет трябва да изпълняват 95% от всички терапевтични мерки самостоятелно, така че е много важно тяхното "образователно" обучение.
Според изчисления на Световната федерация по диабет повече от 344 милиона души по света са изложени на риск от диабет.
В навечерието на Световния ден на диабета, който по традиция се отбелязва на 14 ноември, сдружение „Култура без граници“ представи своето решение за справяне с коварната диагноза. Организаторите на инициативата, която се проведе под наслов „Диабетът не ни спира“ поведоха „сладко хоро“, което завършва цикъла на целогодишната работа на „Култура без граници“, която се изразява в над 20 обучения на медицински специалисти от детските градини, яслите и училищата в цялата страна на тема „Деца с диабет на училище“, едно мащабно национално обучение на деца и родители и на възрастни пациенти с диабет под надслов „Горди българи“, в което основен акцент е приложението на иновативните високотехнологични методи и средства за добър контрол на диабета“ – разказват от Сдружение „Култура без граници“.
Днес болничната обстановка не влиза в плановете за лечение. Доброто настроение, интелигентното разбиране и любовта към живота и близките ни са само част от препоръките, написани в днешната ни рецепта за щастие. Защото здравето е култура, а културата е начин на живот.