София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДЯНКОВ: 4-5 ФИРМИ ПЕЧЕЛЯТ ГОЛЕМИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

„ЕДНА ОТ ТЯХ Е СВЪРЗАНА С ДЕПУТАТ ОТ ДПС, ПРАЗНУВАЩ ЙОРДАНОВДЕН“

8 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

4-5 фирми печелят големите обществени поръчки за последните 9 години у нас. Две от тях са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Другата е свързана с друг депутат от ДПС, който празнува Йордановден. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия.

Дянков посочи като пример една фирма, която е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и е спечелила повече от 390 от тях.

Друга обществена поръчка, която също трябва да спре според Симеон Дянков, е взимането на пръстови отпечатъци в болниците. По думите му не е работа на премиера да спира обществени поръчки.

По повод картела на горивата, Дянков заяви, че има споразумение между някои от основните играчи на пазара. Той беше категоричен, че КЗК трудно ще докаже картел.

Припомняме, че основният мотив на Борисов за спирането на обществени поръчки беше обществото да е сигурно, че държавният бюджет се харчи прозрачно. Обяснение защо проектите са започнали с една процедура за избор на изпълнители и с по-висок бюджет липсва. Възможна причина за рязкото спиране на повече от две обществени поръчки би била намеса от страна на Брюксел.

Обществени съмнения за партийни връзки в търговете за изпълнители има отдавна, но за пръв път провокират реакция във власта. По този начин се разглеждат само две големи обществени поръчки, а другите остават в сянка.