София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОЖИДАР ДИМИТРОВ - „РОБСТВО“ ИЛИ „СЪЖИТЕЛСТВО“?

ДИРЕКТОРЪТ НА НИМ ЗА ПРОМЕНИТЕ В УЧЕБНИЯ ПЛАН ПО ИСТОРИЯ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Понятията „робство“ и „съжителство“ не са верни като термини от академична гледна точка. Това зяви директорът на НИМ – проф. Божидар Димитров в Нова телевизия по повод новите учебни планове. Проф. Димитров счита, че най-точната дума, с която може да бъде описан спорният период в историята ни, е „владичество“. Историкът заяви, че във времето на турско иго българите не са имали никакви права и не са могли да взимат държавни решения. Според него родните селищата, които са въставали през 1876 г. са били едни от най-богатите. Като причина той посочва периодът, когато Османската империя подписва режим на капитулациите, с които се правят много ниски мита за платове, произведени в Западна Европа и с това те удрят основния български бизнес.

Припомняме, че спорът за наименованието на вековното ни робство стана повод за спорове, тъй като то беше многократно подменяно на „турско присъствие“ и „турско съжителство“.