София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитровград си върна името Цариброд

И двете имена на сръбския град стават официални

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Димитровград вече официално се нарича и Цариброд. Табелата на сградата на общината в пограничния сръбски град вече е и на български. Това се случва за първи път от 1951 г. насам.

Димитровград или Цариброд е само на 6 км от границата между България и Сърбия. Бил е преименуван в чест на Георги Димитров. Затова се смята, че Димитровград е официалното, а Цариброд - историческото име на града.

За името на града два пъти е имало референдум. И двата пъти той е обявен за невалиден и и двата пъти гласувалите предпочели името Димитровград.

В присъствието на посланика ни Радко Влайков и евродепутата Андрей Ковачев вчера на сградата на общината бе поставена табела с името на община Цариброд на сръбски и на български език. В скоро време сънародниците ни в Цариброд ще могат да използват българската система за фамилните имена, съобщи Ковачев.

Живеещи там българки, ако желаят, вече могат да променят фамилните си имена с окончанията на български език - "ова", "ева", "ска".