София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитър Цонев е с масивен кръвоизлив на мозъка, има аневризми

Обмисля се мозъчна интервенция

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Състоянието на Димитър Цонев е тежко, каза началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Николай Петров. Предстоят още диагностични и терапевтични процедури, включително и оперативни. На този етап не можем да коментираме прогнози, обясни ген.-проф. Петров. 56-годишният журналист от БНТ е в реанимацията на ВМА, след като се почувствал зле на връщане от Варна в неделя.

По пътя се оплакал от главоболие и се наложило съпругата му Мариана да го смени зад волана. При пристигането им в София той бил още по-зле, с изпотяване и затруднено дишане. Цонев веднага бил закаран във ВМА. Образните изследвания показали, че той е с тежък хеморагичен инсулт. Масивният кръвоизлив в мозъка е вследствие на аневризми.

Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо алтериално налягане се стига до пръсване на аневризма и се получава обилен кръвоизлив. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно.

При Цонев се обмисля мозъчна интервенция, но той първо трябва да бъде стабилизиран. Периодично се провеждат образни изследвания и консулти с неврохирурзи.