София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитър Ганев: Борисов показа, че правителството му има доверие в Европа

Според социолога политическото противопоставяне в България намалява

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Срещите на министър-председателя Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел са успех за него и за България. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

Според него е важно, че лидерите на двете най-важни държави в Европа са изразили подкрепа за ускорено влизане на България в Шенген и в т.нар. чакалня за Еврозоната.

Ганев каза още, че след изборите се забелязва намаляване на политическото противопоставяне, което се е видяло по време на дискусията, събрала на едно място трима премиери на България – Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, които са подкрепили европейската интеграция на България.

Социологът коментира, че с посещенията си във Франция и Германия Борисов е демонстрирал, че правителството има европейска подкрепа в навечерието на председателството на ЕС от началото на следващата година.

Той каза, че българското председателство идва в момента, когато ЕС планира изграждането на обща система за отбрана и разширяване на Еврозоната, които ще променят чувствително общността.