София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Димов: Протестът срещу Пирин е политическа кампания

Той обяви, че приема всяко заключение на прокуратура за концесията

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Прокуратурата е поиска информация от министерството в 10 точки. Разследването тече и аз ще се съглася с всяко заключение, които излезе. Това каза пред бТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод проверката на Върховната касационна прокуратура на предоставената концесия в Национален парк "Пирин".

Сигнал до върховния орган бе подаден от политическа партия "Зелените". Според тях е имало данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Министър Димов бе категоричен, че в парка не се извършва друга, освен санитарна сеч. „Желанието е да се насадят някакви страхове. Протестите на „Зелените“ са политически методи и това е една политическа кампания, която няма нищо общо с екологията“, заяви той.

На въпрос кой е собственикът на Юлен, министърът заяви, че вероятно има орган в държавата, който знае отговора на този въпрос.  

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че „всички знаят кой е собственикът на Юлен – за Цеко Минев става въпрос“, Димов коментира: „аз съм убеден, че министър-председателят знае много повече от мен“.

Министър Димов обяви, че всички общински язови, за които общините нямат средства да ги поддържат, ще преминат към новосъздадено държавно предприятие. Той посочи, че днес при вицепремиера Валери Симеонов ще има междуведомствена среща, на която ще бъдат уточнени текстовете на промени в закона, с които язовирите ще бъдат прехвърлени към новото предприятие.