София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Директорката на детска градина „Брезичка“ е уволнена

Тя не е оказвала контрол върху педагозите

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Уволниха директорката на детска градина "Брезичка" в Бургас. Причината е сигнал за насилие от страна възпитателки над деца в една от групите. Директорката не е оказала контрол върху педагозите. От понеделник детската градина ще има временно изпълняващ длъжността директор. След това ще се обяви конкурс за нов директор и нов състав.

Отстранена от работа е и помощник-директорката Ваня Стоянова, а напуснала по собствено желание е възпитателката Милена Иванова, срещу която е подаден сигнал в прокуратурата. Другата учителка Весела Петрова е в болнични, но като се върне на работа също ще понесе своята административна отговорност.

Местата на отстранените от работа ще бъдат заети от работещи в градината. Една от учителките в момента е в отпуск, но той ще бъде прекратен, за да може тя да започне работа още в понеделник.

Припомняме ви, че вчера в социалните мрежи бе пуснат клип, на който се вижда как учителки бият и обиждат възпитаниците си. От началото на другата седмица с децата започват работа психолози. От понеделник ще започне и монтирането на камери за видеонаблюдение в детската градина.

От Районната прокуратура в Бургас съобщиха, че до десет дни трябва да приключи проверката за сигнала на насилие над деца в детската градина. Тя трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения. Трябва да се установи има ли увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания - да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.