София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Директорът на фестивала отива на съд

Излъчиха филм без уредени авторски права

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Тиери Фремо - директор на фестивала в Кан, може да влезе в затвора, след като си позволи да излъчи филма „Човекът, който уби Дон Кихот“. Лентата е на режисьора Тери Гилиъм , а новината за предстоящото съдебно дело идва от един от продуцентите на лентата – португалецът Пауло Бранко, който претендира за правата върху филма.

Броени дни преди световната премиера на „Човекът, който уби Дон Кихот“, която беше в Кан, френски съд постанови, че правата върху творбата се държат от режисьора Гилиъм. Това даде зелена светлина на фестивала да закрие конкурсната си програма именно с нея.

След малко повече от месец обаче апелативният съд в Париж реши, че последната дума за разпространението на филма има всъщност продуцентът Пауло Бранко. Той обясни, че според съдебното решение всяко показване на „Човекът, който уби Дон Кихот“ до този момент е незаконно, тъй като няма разрешение от фирмата му, въпреки че не е осигурила финансите за творбата. Продуцентът уточнява, че възнамерява да търси правата си от всеки, участвал в това разпространение. Това означава, че предстоят дела както срещу Тери Гилиъм, така и срещу самия фестивал в Кан.

Продуцентът твърди, че лентата, върху която режисьорът работи повече от 25 години, е заснета незаконно. По думите му, договорът между двамата е валиден, въпреки, че Гилиъм е търсил финансиране и от други места. 77-годишният режисьор от своя страна твърди, че Бранко така и не е дал средства за реализацията на лентата.

Очаква се разпространението на лентата да бъде преустановено. Гилиъм и актьорите Джонатан Прайс и Адам Драйвър, на които са поверени главните роли, вероятно ще прекратят промокампанията си за заглавието. Драмата около правата на „Човекът, който уби Дон Кихот“ докара на режисьора микроинфаркт на прага на откриването на тазгодишното издание на фестивала в Кан. Гилиъм се озова в болница същата вечер, в която се състоя първото дело за филма му.