София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Директорът на ГДНП участва полицейска среща на ООН

Във форума взеха участие полицейски началници от 123 държави

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Българска делегация, водена от гл. комисар Христо Терзийски, участва във  Втората среща на високо ниво на началниците на националните полицейски служби на държавите членки на ООН (UNCOPS II), която се проведе на 20 и 22 юни в Ню Йорк. Във формата взеха участие началници на национални полицейски служби от 123 държави, като Китай, Русия и Пакистан бяха представени на ниво министър на вътрешните работи.

На пленарни заседания те обсъдиха новите предизвикателства в мироопазването и ролята на полицията, както и възможностите за своевременно предотвратяване на конфликти и опазване на мира в горещи точки по света. Бе решено следваща среща на високо ниво да бъде проведена през 2020г., а неин организатор ще бъде Китай.

В рамките на визитата директорът на ГДНП проведе редица двустранни срещи с представители на делегациите. По време на срещата със заместник- ръководителя на отдела за полицейски дейности в Департамента за мироопазващи операции на ООН (DPKO) бе отчетен приносът на страната ни в мироопазването и високо бе оценен професионализмът на българските полицаи, изпълняващи мироопазващи мисии в Косово и Кипър. 

Двамата обсъдиха и стъпки за задълбочаване на сътрудничеството с цел повишаване на общия капацитет при съвместни действия.