София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Директорът на „Пирогов“ няма да подава оставка

Според проф. Балтов протестът е дело на външни хора

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов няма да подаде оставка. Лекари и служители на болницата протестираха няколко дни с искане той да се оттегли от поста. Протестиращите обвиняват Балтов, че плаща задължения на „Пирогов“ за сметка на орязаните им заплати.

Във вторник директорът се завърна от отпуск в чужбина и заяви в интервю за телевизия „Евроком“, че според него протестите няма да продължат и засега не вижда причина да напуска.

Професор Балтов коментира, че зад протестите стоят външни за „Пирогов“ хора и че в болницата текат реформи с цел да бъде свит раздутият щат.

Той обясни, че за 9 месеца са съкратени около 100 души, предимно пенсионери и са закрити 300 кухи щата.

Сред медицинският персонал имало не повече от 15 освободени, също основно пенсионери, като петима са напуснали сами. Асен Балтов посочи, че към момента задълженията на "Пирогов" са 21.5 млн. лева. Имало обаче договорености с фирмите за разсроченото им плащане, като всеки месец се плащат определени суми.