София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Диригент Любка Биаджони: Италианците унищожиха Сергей Антонов

„Философията и музиката са като две сестри“

7 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Изкуството има мисия да извисява хората, затова на старогръцки се казва „катарзис“. Във времето на компютрите понятието за „катарзис“ изчезва от нашия дух, затова нашата мисия е да го припомняме. Това заяви в студиото на предаване „Делници“ по телевизия „Евроком“ диригентът Любка Биаджони.
По думите й музикантите в България притежават високи професионални качества и е от изключителна важност техният дух да бъде повдиган.
Относно финансирането се старая да заплащам на музикантите, с които работя тук, по европейски стандарти. Те трябва да знаят, че са уважавани, категорична е Биаджоне.
В студиото на предаване „Делници“ диригентката, която е с италиано-български произход, разказа спомена си за трагедията на Сергей Антонов – мъжът, обвинен в покушение срещу папата.
Бях на 13-14 години и си спомням много добре, че искаха да осъдят майка ми, защото тя твърдеше, че в този ден Сергей Антонов не е бил на площада. След това баща ми получи инфаркт. Това беше проблем, който вкара България в огромен скандал. Беше много страшно, когато го виждаме, целият му живот беше разрушен. Италианците го унищожиха, слушайки само думите на Али Агджа.
По време на промените учих в България и изобщо не беше лесно. Вероятно младата генерация не помни, но беше едно бурно търсене на истината и в музикалните среди. Всеки беше гладен за музика, за записи. Това малко липсва в днешно време, коментира още маестра Биаджони.
Философията и музиката са като две сестри. Смятам, че философията е ключ към човешката душа, тя отваря възможността композиторът да се задълбочи повече. Има едни технически инструменти на духа, които помагат светът да се разбере по-добре.
Концертът, който маестра Любка Биаджони подготвя съвместно с БНР, ще се състои през май месец.