София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дивото зове: Как мъж прекоси България пеша и с каяк

25 дни по „Речен път – България от край до край“

7 годиниЛюбопитно 11 Боряна Райчева

Това е Вилиан Стефанов, на 32 години, от Смолян. Бил е IT специалист, но напуска и се хвърля в непознатото. Вече 10 години приключенията в дивата природа са не само хобито на Вилиан, но и най-голямата му страст.

Ние се запознаваме с него в центъра на София...поводът – краят на поредното пътешествие, от което се завръща часове преди срещата ни. Програмист по професия, авантюрист по душа, Вилиан ни разказва за 25-дневната си експедиция по суша и вода. Не в топ дестинациите, а в България.

Вилиан изминава 430 км. пеша и с каяк. Тръгва с консервени запаси, но когато те свършат, търси прехрана в природата чрез бране на плодове и ловене на риба. Спи под открито небе – на хамак или в каяка си, когато времето му е позволявало.

Това е първата голяма експедиция на Вилиан, но няма да бъде последната.

"Планирам една експедиция в Родопите, в местност, която е наречена „Долината на стръвниците“, споделя още той.

Наричан българският Беър Грилз, Вилиан смята, че крачката от нещо, което правиш, за да преживяваш до нещото, което те прави жив, е много малка.

И ние се разделяме с него с чувството за свобода на духа и много кураж – да следваш това, което обичаш – независимо пеша или с каяк...със сърце и душа!