София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джамбазки зове за санкции срещу Турция

ВМРО се обяви против закон, внесен от ДПС

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Турция на Ердоган няма място в Европа. Турция няма място в ЕС. По много причини - исторически, религиозни, културни, традиционни. Преговорите трябва да бъдат заменени със санкции“, това пише в позиция, публикувана във „Фейсбук“, заместник-председателят на ВМРО и депутат в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Той се обявява срещу законопроект, внесен от ДПС, който предвижда възстановяването на българското гражданство на турци, които доброволно са се отказали от него и са напуснали България.

„Предложеният от ДПС законопроект, за "възстановяване" на българско гражданство на лица с турско такова е неприемлив, недопустим и нагъл“, пише Джамбазки.

Позицията му беше подкрепена от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Над 2 милиона турци, родени в България, или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, които не са платили дори стотинка данък на страната ни през годините зад граница, ще могат да претендират да получат обратно българското си гражданство, според новия законопроект, внесен за пореден път от ДПС, който утре влиза в пленарната зала“, пише на свой ред Каракачанов и призовава народните представители да отхвърлят закона.