София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Джи пи груп" все пак ще строят тунел „Железница“

Фирмата ще реализира проекта от загриженост за обществения интерес

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Отказалата се преди няколко месеца от мултимилионния проект за тунел „Железница” на АМ „Струма” строителна компания „Джи Пи Груп” е преосмислила решението си и ще изгражда съоръжението в името на по-малко катастрофи по пътищата и по-малко харчове от бюджета при реализация с европари сега. Това става ясно от позиция на компанията, разпространена до медиите.
 
Припомняме, че след като преди месеци избухна силен медиен скандал по повод разследване на фирмата у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари, премиерът заяви публично, че компанията ще бъде извадена от участие във всички поръчки с европейски и родни средства. През месец октомври от ръководството на „Джи Пи Груп”  също заявиха ,че напускат проекта за изграждане на тунел „Железница” заради  внушенията по отношение на дейността им.
 
През януари тази година от съдебно решение се разбра обаче, че няма данни строителната фирма официално да се е отказвала от процедурата. Така днес от Агенция пътна инфраструктура обявиха, че подписват договор с консорциум, в който главен участник е именно „Джи Пи Груп”.
 
От фирмата обясниха, че са останали в проекта с цел да не се застрашат отпуснатите и обвързани със срокове европари и в името на обществения интерес заради многото катастрофи в Кресненското дефиле.
 
По повод завръщането на "Джи Пи Груп" в проекта като изпълнител, строителният министър Петя Аврамова коментира, че фирмата в нито един момент не се отказала от процедурата и оттеглянето през  октомври нямало стойност, тъй като било направено само пред медиите. Поради тази причина днес беше сключен договор с обединение с  участието на "Джи Пи Груп", който е на стойност над 185 млн. лв. без ДДС.