София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джипита: Остават много проблеми, неизяснени с министерство и каса

д-р Николова: Изпращаме над 60% от пациентите на консултации без да е задължително

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Редица проблеми пред общопрактикуващите лекари заради здравната реформа. Новостите в сектора накараха джипитата не само да излязат на протест, но и да поставят основни трудности, пред които са били изправяни с години. Д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари изложи като основна грижа на джипитата административните неуредици и недоизяснените нови практики, наредени от здравното ведомство.
"Много от нещата са свързани със страшно многото бумащина, която трябва да се попълва, с огромния размер отчетност.", добави още тя.
Като друг основен проблем д-р Николова изложи изискуемия минимум от един диспансерен преглед за година. По нейни думи няма как посещенията да бъдат контролирани от джипито. Тя беше категорична, че 60% от пациентите биват изпращани на консултации, без това да е задължително. Ето защо според нея не е необходимо налагането на такъв характер, когато има възможност за изписване на терапия и от общопрактикуващия лекар. Същото се отнася и за предписването на медикаменти, което по правило трябва да се извършва от специалист.
Друго искане на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е медикаментите да могат да бъдат изписвани по вид, а не по заболяване. По думи на д-р Николова дискутираният проблем със здравното ведомство що се отнася до критериите за качество, също остава на дневен ред.