София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джипита от 4 града излизат на протест

Лекарите не искат да носят отговорност за казани от други неистини

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

От понеделник ще има протести в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. От сдружението искат пациентите да не бъдат заблуждавани повече и лекарите да не носят отговорност за изказани от други хора неистини.
Някои от решенията, които се вземат в здравеопазването, са в ущърб както на лекарите, така и на пациентите, допълни доц. Киров. Преди дни общопрактикуващите лекари предупредиха, че са на път да преустановят договорите със здравната каса от 1 април. Това означава – всеки преглед при джипито ще е платен.С протестите си той и колегите му ще настояват да да се работи по стария , съществуващ рамков договор.
Според него, бюджетът на първичната помощ, т. е. за семейните лекари, през последните няколко години се увеличава с 2 млн. лв. Това е около 33 лв. на месец на семеен лекар увеличение. Той увери, че пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари, тъй като ще работят кабинети, които да поемат хора с остро възникнали заболявания. Доц. Киров коментира още, че друг сериозен проблем в здравната система е недостигът на кадри, включително и общопрактикуващи лекари.