София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джипитата искат по-голяма такса

Личните лекари са изправени пред фалит

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това каза пред БТВ д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед.
Брънзалов обясни, че преди време таксата е била процент от минималната работна заплата. Преди 5 – 6 години политиците решиха да е замразена. Оттогава минималната работна заплата се повиши два пъти. А и 2,9 лв. преди шест години е различно от 2,9 лв. сега, посочи той.
Отделно, голяма част от пациентите са освободени от такса на базата на някаква нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лв., а разликата се добавя чрез Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК. Те обаче бавят парите и това създава проблеми на личните лекари. Последното забавяне е било четири месеца.
Колегите с повече дечица в практиката например, особено в този период, може цял ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, защото децата не заплащат такса, посочи гостът.
Някой е освободил пациентите от такса, нека този някой да си я поеме, препоръча той.
Брънзалов обаче уточни, че сдружението не е фиксирало какво повишение иска, с което отрече тиражираната от някои медии сума от 5,10 лв. Минималната работна заплата трябва да е един маркер, готови сме за разговори, защото проблемите са много, а напрежението расте, каза той.
Лекарският труд у нас е силно девалвиран, изтъкна Брънзалов. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които същевременно плащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, трябва да се вземат мерки, изтъкна още д-р Брънзалов.