София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дмитрий Куликов: САЩ си мислят, че могат да създадат световните закони

„Надеждите от началото на 90-те не се осъществиха“

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

От началото на 90-те години светът се промени много. Още в края на комунизма господин Горбачов каза, че това ще е нашият „общоевропейски дом“. Е, изминаха повече от 25 години. Оказва се, че няма „общоевропейски дом“, заяви най-популярният политолог в Русия Дмитрий Куликов. Известният телевизионен водещ и политически анализатор пристигна в България по покана на кандидатите за президент и вицепрезидент Камен Попов и Георги Неделчев.

Куликов коментира, че за съжаление нищо от това, на което са се надявали страните от бившия Съветски съюз в действителност не се е случило, а единственият реален резултат е възможността, която е предоставена на САЩ да се смятат за абсолютната световна сила, която може да диктува световните закони. Тази линия трябва да се промени, а Русия е една от малкото страни, която се противопоставя на тази хегемония, категоричен е руският политолог.

По повод качествата, които трябва да притежава успешният български президент, Куликов коментира, че той не трябва да е русофил и никакъв друг „фил“, освен „българофил“.