София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес честваме Деня на народните будители

Празникът е символ на българския дух и вяра

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Днес честваме Деня на народните будители. Общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно  на 1 ноември и е официален празник в Република България. Дент на будителите ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна.

За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Един от министрите в кабинета на Стамболийски решава да посвети деня на всички онези, които с усилията, страданията и животите си са се посветили на пробуждането на българския дух. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава.

Днешната дата, обаче,не е само обикновен параграф от миналото. Първи ноември далеч не е само празник, той е и символ. Символ на вярата, символ на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето, символ на онова, което стои точно пред нас, но върху което ние така и не се замисляме.