София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес е Еньовден

Берят се билки на изгрев слънце, правят се венци за здраве

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често традициите и обредите се преплитат.
 
Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки е трябвало да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува. 
 
Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова жените – баячки и магьосници, ходят рано сами да берат  билки, с които лекуват и правят различни магии.
 
На първо място е билката еньовче – от него се прави венец, вързан с червен венец. В някои райони се прави отделен венец за всеки член от семейството и оставя се навън за през нощта. На следващия ден по венеца се гадае за здравето, на този, на когото принадлежи.