София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДНЕС Е МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА БИРАТА

ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА, ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ПИВОТО ПОЧИТАТ ТАЗИ ДАТА

9 годиниЛюбопитно 2 Боряна Райчева

Днес, честваме международният ден на бирата. Организаторите на празника споделят, че празникът включва 334 събития в 193 града в 46 страни, сред които са Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Франция и Германия.
Според проучване, направено миналия месец, бирата се оказва, че е едно от най-предпочитаните питиета. Статистиката сочи, че българинът е изпил за изминалата година средно 72 литра, които се равняват на 218 чаши от 0,330 литра.
Любителите на бирата споделят, че тя съдържа витамини и подпомага за заздравяването на костите. Автор на белгийска книга „Митът за храната“, твърди, че белгийската бира може да ни помогне дори и в отслабването.

По повод честването на празника на най-известното питие в света, ние решихме да ви представим няколко любопитни факти за едно от най-старите алкохолни напитки в света – „БИРАТА“:

  • Бирата е произведена за пръв път в Древен Египет. Пиели са я нефитрирана през сламка, като за целта богатите хора са си купували златни сламки.
  • Много отдавна, в английските пъбове, бирата се поднясяла в глинени халби със свирки, които били вградени в дръжката. Когата клиентът искал още бира, просто трябвало да свирне. (Бирена свирка)
  • В американският щат Айова съществува един необичаен закон – мъж, който е пил повече от 3 глътки бира, му е забранено да бъде в леглото с жена. Така, че ти избираш – или хмел или жена...
  • В Замбия, ловят гризачи с помоща на бира. Бирата се смесва в една купичка с мляко и се оставя на различни места в къщата. И така на сутринта, пияните мишки не оказват никаква съпротива... пияна мишка, лесно се лови.
  • 3,5 бири по Рихтер – В един бар, намиращ се в японския град Митсушира, при земетресение, със сила до 3 бала, на всички посетители се полага безплатна чаша бира.