Гледай
на живо

Днес е Световният ден за борба със СПИН

230 души са се заразили с ХИВ у нас само за година

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, младежите от Столичната организация на Българския Червен кръст организират мащабна информационна акция, която ще обхване ключови места в София.

От 14:00 до 16:30 ч. днес доброволците на БМЧК-София ще организират стационарни информационни пунктове за раздаване на презервативи и информационни материали на метростанция "Сливница", метростанция "Бели Дунав", пазарът на Ломско шосе, както и подлезът пред хотел "Плиска", съобщиха от БЧК.

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има в Студентски град от 14:30 до 17:00 ч. в района между Студентска поликлиника и УНСС.

Около 17:30 ч. доброволците на БМЧК от всички пунктове, приятели и служители на Столичната организация на БЧК ще се отправят към бул. "Витоша", в началото на пешеходната зона при изхода на метростанция "НДК", от където в 18:00 ч. ще тръгне шествие в посока към Народния театър "Иван Вазов".

Малко преди 19:00 ч. всички участници в шествието ще оформят пред театъра червен кръст, в центъра на който ще поставят голяма червена панделка, ще запалят свещи и ще пуснат червени балони в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ, а от началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН.

С 230 души са се увеличили заразените с ХИВ хора в България спрямо миналата година, с което общият брой на серопозитивните у нас нараства до 2694 души, съобщават от Министерството на здравеопазването. 88% от новите случаи са се инфектирали по сексуален път.

Новорегистрираните мъже продължават да са многократно повече от новозаразените жени. Възрастовата група между 30 и 39 години в страната ни е най-сегната от ХИВ. Най-младият ХИВ позитивен пациент у нас е на 20 години, а най-възрастният - на 67. 52% от новите случаи са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 36% са се заразили посредством хетеросексуален контакт, а 18% са инжекционно употребяващите наркотици.

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове, като водеща тук е София с 91 души.

От здравното министерство припомнят, че прилагането на безплатната антиретровирусна терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот.