София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДНЕС Е ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

9 годиниОбщество 18 Боряна Райчева

На 21 ноември всяка година целият християнски свят празнува Въведение Богородично, който се смята за ден на християнското семейство.  

Въведение Богородично е един от дванайсете Господски и Богородични празници, посветен на православната християнска младеж и семейство. В Константинополската църква празникът е въведен през VII от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий XI през 1374 г.
Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като ден на християнското семейство.
Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ – праведният Йосиф.
На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

В деня на християнското семейство решихме да попитаме столичани, какви ценности трябва да спазва християнското семейство и какво е отношението им към църковния брак и разводите.