Гледай
на живо

Днес почитаме Св. Мина – закрилник на семейството

Светецът е покровител и на сираците и бездомните

На 11 ноември почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". На днешния ден имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо, Минка, Мина.

Във Враца тържествено ще бъде отбелязан празникът на Светеца. Най-новата църква в града носи името на „Св. Мина“.  Храмът е открит и осветен през май 2013 г. и се намира в жилищния комплекс “Дъбника”. По повод честването на паметта на светеца,  в събота Врачанският митрополит Григорий ще отслужи архиерейска света литургия в храма “Св. Мина”, която ще започне в 9:00 часа

Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват

От днес започват т. нар. Вълчи празници, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджоли и други зли сили.