София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДНСК спря строежа на плажа „Алепу“

Премиерът нареди проверка по цялото Южно Черноморие

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за спиране на строителството на Шофьорския плаж до Алепу, край Созопол. Това съобщи началникът на дирекцията Иван Несторов. По разпореждане на премиера Борисов бе разпоредена проверка по повод сигналите, че е започнало строителство на ваканционен комплекс до плажната ивица.

Едновременно с това местният екологичен инспекторат е установил, че обектът застрашава да увреди зараждащи се дюни.

Несторов каза, че ще бъде направена обстойна проверка какво точно се случва на плажа. От понеделник ще бъде обследвана цялата документация за строежа, за да се установи дали става въпрос за укрепване на свлачище, както твърди инвеститорът.

Първоначално от РИОСВ посочваха, че строежът е законен и разполага с одобрена оценка за въздействие върху околната среда, въпреки че районът попада в "Натура 2000".

Проектът предвижда изграждането на ресторант, магазин и паркинг на няколко крачки от плажа. Вторият етап от инвестиционния план е предвиждал допълването на комплекса със сгради за настаняванене на туристи, който да "изплати" вложените средства.

Директорът на ДНСК ще обиколи цялото Черноморие и ще направи цялостна проверка на строежите по морето. Заедно с арх. Несторов са служители от местната дирекция за строителен контрол в Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър.

След проверката по цялото Южно Черноморие ще бъдат взети и необходимите мерки.