София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

До 23 октомври се подават заявления за гласуване на друг адрес

Избирателните списъци вече са разлепени

8 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

До 23 октомври могат да се подава заявления за гласуване на друг адрес и за гласуване с подвижна избирателна кутия. Изборите за президент ще се проведат заедно с референдума, иницииран от Шоуто на Слави, на 6 ноември.

Избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, който е в друго населено място, могат да подадат заявленията си в общинската администрация, която отговаря за новия им адрес или по електронен път през сайта на ГРАО, но само ако имат електронен подпис.

Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да стигнат до избирателната секция и искат да гласуват с подвижна избирателна кутия, също имат две седмици за да заявят писмено или електронно това пред общините по постоянен или настоящ адрес. Тези, които са пропуснали да подадат заявление, но в населеното място е предвидена подвижна секционна избирателна комисия, имат втори шанс за заявление не по-късно от 5 дни преди изборния ден.

Избирателните списъци вече са разлепени в близост до местата за гласуване и могат да бъдат проверени и на сайта на ГРАО. Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник не по-късно от 7 дни преди изборния ден.

Ако изборите са ви заварили в болница, дом за стари хора или кораб под българско знаме също ще можете да гласувате.

Ще може да се гласува и в болници, домове за стари хора и на кораби. Ръководителите на тези институции и капитаните на плавателни съдове сами правят избирателни секции и избирателни списъци при наличието на не по-малко от 10 избиратели. Те трябва да са готови със списъците и документите 48 часа преди изборния ден.