София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

До 3 лева за извинителна ученическа бележка

БЛС и Здравната каса договориха тазгодишния рамков договор

6 годиниЗдраве 14 Боряна Райчева

Бележката за извинение на отсъствия в училище вече няма да струва повече от 3 лева. До момента за тези бележки джипитата взимаха между 1 и 5 лева. Сега пак ще могат да определят колко пари да получат за извинителната бележка, но не могат да превишат определените 3 лева.

Това бе решено вчера на среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравната каса. На срещата е договорено извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, който касата заплаща на общопрактикуващите лекари. Причината – въпросните бележки са административна, а не лечебна дейност.

На срещата лекарите и касата постигнаха споразумение за тазгодишния рамков договор. Председателят на БЛС Венцислав Грозев съобщи, че над 90 процента от лекарските предложения са приети от надзорниците в касата и тазгодишният договор ще бъде по-добър от този през 2017 г. Повече пари ще има за над 136 клинични пътеки, увеличени са средствата за извънболничната и болничната помощ, обясни Грозев.