София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

До края на май избираме роуминг план

От 15 юни отпадат роуминг таксите в Европейския съюз

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

До края на месец май абонатите на мобилните оператори, които имат договор за алтернативен роуминг план, трябва да изберат дали да ще го запазят или да приемат новите условия, с които роуминг-таксите в Европейския съюз отпадат от 15 юни. Това каза в предаването „Пътуване във времето“ Огнян Димитров, мениждър „Корпоративни услуги“ в мобилен оператор.

„Алтернативен роуминг тарифен план означава, тарифен план, който дава специални условия на абонатите за дестинации извън Европейския съюз. Тоест много е важно клиентите да преценят своето бъдещо потребление – дали ще пътуват до държави извън Европейския съюз, като например Сърбия, Македония, Турция. И ако считат, че ще имат разговори от мобилните си телефони в тези държави е желателно за тях да си запазят текущия алтернативен роуминг план. В противен случай, той ще отпадне и таксите извън Европейския съюз ще бъдат по-високи за тях отколкото са в момента.“ Това каза Огнян Димитров, мениждър „Корпоративни услуги“ в мобилен оператор.

Това е причината мобилните оператори да изпращат на своите абонати SMS-и с въпрос дали искат да запазят алтернативния си план или ще се възползват от отпадането на роуминга в Европейския съюз. Според новите условия от 15 юни минута разговор в роуминг на територията на Евросъюза ще е не повече от три евроцента, а за текстово съобщение ще се плаща – най-много по един евроцент. Всичко за отпадането на роуминг таксите в Общността гледайте в предаването „Пътуване във времето“ в неделя от 13 часа.