Гледай
на живо

До къде стигна делото за Възродителния процес

„Пътуване във времето“ ни връща към събитията от 1989 година

До къде стигна делото за Възродителния процес През тази седмица се навършиха 28 години от както Тодор Живков направи изявлението, с което започна ... thumbnail text

През тази седмица се навършиха 28 години от както Тодор Живков направи изявлението, с което започна така наречената „Голяма екскурзия“.

Във връзка със събитията от Възродителния процес през 1991 година Военна прокуратура образува прословутото Дело номер едно. То беше заведено срещу тогавашни държавни ръководители и членове на Политбюро на ЦК на БКП. Това бяха Тодор Живков, Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински. В последствие, повече от 10 години делото беше прехвърляно между Военна прокуратура и Върховния съд.

И до днес това дело не е прекратено въпреки, че вече е изтекло по давност, каза за Евроком съдебният журналист Богдана Лазарова. Тя обясни, че то не може да бъде прекратено. Причината е, че съдът е счел, че по него има 126 души, които са привлечени като свидетели, но те така и не са разпитани. Според магистратите, ако някой ден поне един от тези 126 души бъде издирен и даде показания това може да даде нов ход на делото.

Тази неделя в предаването „Пътуване във времето“, темата е „Голямата екскурзия“. Специален гост ще бъде посланик Любомир Шопов, който е бил началник отдел „Балкански страни“ в Министерство на външните работи, както и завеждащ отдел в ЦК на БКП. Любомир Шопов също така е син на Григор Шопов.

Предаването „Пътуване във времето“ ще се излъчи на 4 юни от 13 часа по телевизия „Евроком“.