София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

До къде стигна спорът за името на Македония?

Във Виена отново текат преговори

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас днес преговарят във Виена с Матю Нимиц, посредник на ООН в спора за името на Македония, съобщава скопският вестник "Вечер".

Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

Според македонските власти има четири възможности за прилагане на споразумението за името.

Представителите на Атина и Скопие обаче признаха, че между тях има различия - например за това дали договорът трябва да се скрепи с конституционни промени в Македония, как трябва да се изписва новото име или дали не трябва да се смени и названието на народа в Македония, за да се избегнат "всякакви прояви на иредентизъм."

В същото време Гърция призова еврокомисаря Йоханес Хан да престане да подкопава преговорния процес по спора за името. Поводът за този призив са изявления на еврокомисаря, че до две седмици проблемът с Гърция за името на Македония ще бъде решен.

Македонският премиер Зоран Заев също е скептичен, че този въпрос може да бъде решен до две седмици. „Еврокомисарят Хан е голям приятел на Македония и дай Боже да има информация, че ще приключим до две седмици. Бих желал да е така, но не вярвам да е възможно“, каза Заев пред местните медии.