София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДО СЕДМИЦА НС ПРЕДЛАГА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ

ГЕРБ ПРЕДЛАГА КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатите приеха процедурни правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.
Предложенията за кандидати се правят от народни представители и парламентарните групи в писмена форма чрез деловодството на НС, в 5-дневен срок от приемането на правилата за избор.

До седмица ще са ясни кандидатите за конституционен съдия от квотата на НС. Предложенията ще съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални качества на съответния кандидат. Комисията по правни въпроси ще проверява дали кандидатите отговарят на изискванията и ако кандидатът не е представил всички необходими документи, той може да го направи в срок от 2 дни. След проверката правната комисия ще изготви списък на допуснатите кандидати.

Изслушването им се извършва на открито заседание на комисията, което се излъчва пряко в интернет. Вносителите представят кандидатите си в рамките на 3 минути. Кандидатът се представя лично с вижданията си за Конституционния съд до 15 минути. Депутати ще могат да задават въпроси, на които кандидатът може да отговори отново в рамките на 3 минути. След това Правна комисия внася доклад в парламента, като изборът на конституционния съдия се случва в пленарна зала и се излъчва в реално време.

Вносителите на кандидатурите ги представят до 2 минути, като гласуването ще бъде явно чрез компютъризирана система за гласуване. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, се избира кандидатът, получил най-много гласове „за". В случай, че повече кандидати получат равен резултат, се провежда балотаж. При необходимост се провежда трето гласуване при същите правила.