София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Добричката болница остава без хирургия

Петима специалисти подадоха оставка

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Масова оставка на лекари от болницата в Добрич. Петима лекари от хирургичното отделение на Многопрофилната болница града подадоха заявления за напускане. Медиците искат достойно заплащане за труда им.

Сред подалите оставка е и завеждащият на отделението д-р Мирослав Попов, които работи там от 32 години, а от 18 години е шеф на хирургията, съобщи БНТ. Миналата година той е получавал 805 лв. заплата, а от 1 януари – 910 лв.

“На колегите ми хирурзи, които са по-големи от мене, с повече стаж, те са пред пенсия, до увеличението им беше 675 лв. заплатата”, казва д-р Попов. Тоя подчерта, че на фона на ниските заплати ангажиментите им нарастват.

Разговори с ръководството на болницата за увеличение на заплатите са водени, но без резултат. Хирурзите са разочаровани, че в друго отделение заплатите са вдигнати почти двойно.

А хирургията, по думите на д-р Попов, е „един малък "Пирогов" за област Добрич – това е спешност, това са планови операции, това са консулти по отделения, в спешно отделение и т.н., която се извършва от петима специалисти”.

Напускането на петимата лекари ще доведе до закриване на хирургията в добричката болница.