София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доброволци в помощ на държавата срещу мръсния въздух

Граждани ще мерят чистотата на въздуха

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Доброволци ще помагат на държавата за измерване на мръсния въздух в София. Те ще събират данни за качеството на въздуха и ще ги предоставят на държавните структури, за да може официалната информация за мръсния въздух да е по-актуална, съобщи Нова телевизия.

Над 450 души ще дават информация за замърсяването на въздуха на Изпълнителната агенция по околната среда. Дали има и какви са разминаванията между показателите ще установяват учени от БАН. Целта на начинанието е да се даде информация какъв въздух дишаме в реално време.

Проф. Христомир Брънзов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН обяви, че след 6 месеца процедурата ще даде резултати.

В момента данните на институциите показват какво сме дишали през последните 24 часа средно, а гражданите искат замерванията да се правят на часове.