София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доброволци засаждат Новата гора на София

Тя ще бъде с площ 250 кв. м. и ще включва 120 000 нови дървета

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Доброволци, с подкрепата на Столична община, поставиха началото на Новата гора на София. В нейните рамки ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета-липи и акации. Новата гора на София ще се намира в кв. "Суходол", в близост до рекултивираното депо и ще заема площ от 250 кв. м.
За засаждането на дърветата в гората екипът на Столична община ще разчита на всички софиянци, тъй като трудът в кампанията е изцяло доброволчески. Залесителните инициативи ще протичат всяка събота и неделя от 21 октомври до 3 декември.
По план всичките дървета трябва да бъдат засадени в гората в рамките на три залесителни сезона - до края на 2018 г. 
Представителите на доброволческата инициатива „Когато станем 100 000-ще засадим гора“, които са главени организатори на събитието, призоват всички софиянци и жители на столицата да отделят време в почивните си дни и да отидат, за да посадят своето първо или поредно дърво.  Специални умения не са нужни, категорични са те, трябва само желание и ентусиазъм. Всички необходими уреди, както и дърветат, коиото ще се засаждат, са осигурени.
Повече за инициативата „Когато станем 100 000-ще засадим гора“ и за нейния създател Никола Рахнев, обещал си да посади милион дървета, може да видите веднага след новините в 18:00 часа в предаването „Отблизо“