София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доц. Боюклиев: СЕТА ще убие българското зърнопроизводство

Според икономиста споразумението с Канада отваря вратата за ГМО

7 годиниИкономика 19 Боряна Райчева

Търговското споразумение на ЕС с Канада – СЕТА – заедно с приложенията е над 2000 страници и препраща към директиви на ЕС и законодателството на Канада и сам по себе си огромен документ. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ доцент Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Според него в договора има защита срещу ГМО продукти, но е отворена вратата нормални животни да бъдат хранени с ГМО фуражи. Доцентът смята, че със СЕТА ще даде възможност ГМО да навлезе в България.

Той коментира, че вредата от ГМО не е доказана, но ефектът върху човека все още не е изследван.

Според доц. Боюклиев СЕТА крие рискове за зърнопроизводството в България, тъй като Канада е сред най-големите производители на зърно и себестойността е с около 40 % по-ниска в сравнение с българската.

Същата опасност има и ако Украйна влезе в ЕС, коментира той.

Икономистът добави, че по същия начин стои въпросът и с месото – от Канада може да бъде внесено много по-евтино.

За потребителите това може да значи по-евтини хранителни стоки, но ще се стигне до закриване на цели отрасли, обобщи доцент Боюклиев.