София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доцент Цветков: Русия никога не е била против Съединението

Но понеже не искал да воюва, Александър III реагирал негативно

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Вмешателството на Великите сили в съдбините на българския народ създаде у българите решимост да са обединят. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ историкът доцент Георги Цветков.

Историкът посочи, че делото на Съединението започва още при разделянето на България на Берлинския конгрес, а първият опит е през 1880 година, но той пропада заради неблагоприятна международна обстановка.

Доцент Цветков разказа, че преди Съединението България е сондирала мнението на Англия, но мисията не е била успешна заради разногласия между правителството и княз Батенберг.

Според историка Батенберг е гледал на Съединението като възможност за освобождаване от опеката на Русия, но обединението на двете български държави е настроило руският император Александър III срещу българския владетел.

Доцент Цветков посочи още, че съединението на България е било обвързано с възможността Австро-Унгария да анексира Босна Херцеговина.

Според доцента Русия никога не е било против Съединението на България, но понеже не искал да воюва Александър III се обявил против него.