София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доказан случай на морбили у нас

В Македония има смъртни случаи от болестта

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В България има потвърден случай на болен от морбили. Вирусът е доказан вчера в референтната лаборатория. Това обяви пред БНТ д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Носителят на заразата е 37-годишна жена, която е настанена в инфекциозна болница.

„В Македония заразените от морбили са около 100 души, като половината от тях са с доказан случай на болестта. Здравното министерство в Република Северна Македония говори за едно починало дете, но аз имам информации от източници в Скопие, че всъщност са три починалите деца“, разкри експертът.

По думите му в 46 европейски държави има 3 пъти повече случаи на морбили от 2017г. Положението на Балканите е такова, че в Сърбия болните са били около 5500 души, към 1500 в Румъния и 2500 в Гърция.

Д-р Кантарджиев посъветва неимунизираните срещу морбили хора да избягват контакт със заразени с въпросната болест.

Експертът апелира за ваксиниране на децата, защото, според него, в противен случай се рискува здравето на останалите деца и по този начин може да се разпространят опасни зарази.