София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Докторът от Пловдив излезе от ареста

Ако аз не бях стрелял, той щеше да ме убие, твърди Иван Димитров

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Ако аз не бях стрелял, крадецът щеше да ме убие. Не съм убиец, трябваше или аз, или той - това заяви обвиненият за убийството на Жоро Плъха д-р Иван Димитров.

Той говори пред журналисти минути, след като беше пуснат от ареста с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Той благодари на всички, които се обявиха в негова подкрепа:
"Това е подкрепа към всеки, аз бих направил същото, просто чашата преля".
На излизане от ареста той бе посрещнат от съпругата му Жулиета и обеща скоро да разкаже какво точно се е случило на 2 март.
По думите му "прокуратурата лъже за доказателствата". Той продължава да твърди, че Жоро Плъха е имал съучастник, което обаче не е потвърдено от разследващите. Освен това, твърди Димитров, при нападението Георги Джевизов го ранил с нож в крака. От прокуратурата обаче заявиха, че става дума за порезна рана, като не е ясно от какво точно е нанесена тя, защото той три пъти сменил версията си с какво го е замерял. Едната била, че е с нож. Установено е обаче, че хладното оръжие не е на Плъха, а негово и той сам го е измил.
Освен това е заличил следи след убийството, искал е да бъдат изтрити записи на камери и не е се обадил на 112. Също така се оказало, че съпругата и децата на доктора изобщо не са били вкъщи, а той е наблюдавал половин час крадеца, преди да извади незаконния си пистолет и да слезе в гаража си. Именно на двора той изстрелял целия пълнител в рецидивиста.

Срещу лекаря са повдигнати две обвинения - за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, и за незаконно притежание на оръжие.