София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Домът на Яворов през "Две хубави очи"

Реставрират къщата на романтичния поет

8 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Домът е построен в началото на ХХ в. През 1912 година заедно в него се нанасят Пейо и Лора и то със завета да изживеят любовта си. От години обаче емблематичната сграда на улица „Раковски“ е в окаяно състояние. Въпреки това в него се усеща ароматът на стара любов. Имотът е частна собственост, но в него се намира държавен музей.
„Това е най-радостният ремонт на къщата-музей“, заяви Иво Милтенов, уредник на къщата – музей.
И докато фасадата на къщата се обновява, стаите, в които са прекарали година от живота си Пейо и Лора, остават непокътнати, точно като любовта им през призмата на времето.
Според Милтенов, автентичността на музея на Яворов е притегателната сила за посетителите. Очаква се при основният ремонт музейното пространство в къщата да бъде разширено. А сега, освен фасада, паметникът на Яворов, пред емблематичния дом, превърнал се в еталон на музея, ще бъде реновиран.
И докато си говорим за ремонта на фасадата, енергията на дома им ни връща към драматичната история на поета и неговата любима. Именно тук завършва живота на Лора, след година в този дом. Време, достатъчно любовната идилия да се превърне в житейска трагедия, бележила 20 век. И така, едновременно романтично и мистично се появява ясноизразената пукнатина между портретите на Яворови, сякаш изографисала семейният им прелом.
Ремонтът се очаква да приключи за нощта на музеите. Тогава в двора на къщата ще бъде открита изложба наречена „Път, на който не съзирам края“...защото пътят на Пейо Яворов и Лора Каравелова остава вечен.