София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доналд Тръмп полага клетва като 45-ия президент на САЩ

Очакват се около 1 милион зрители

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Доналд Тръмп ще положи клетва като 45-ия президент на САЩ в столицата Вашингтон. Заедно с него ще се закълне и избраният за вицепрезидент Майк Пенс. За разлика от други години, е предвидено преминаването на новия президент от Капитолия до Белия дом да стане за час и половина.

Според екипа на Тръмп той не желаел разточителни церемонии. Очакват се около един милион зрители, като се продават билети и за по 50 долара, като така организаторите правят жест и към обикновените американци, които биха искали да присъстват на встъпването в длъжност на новия държавен глава.

За пръв път от 1957 г. нов ще е гласът на диктора, обявяващ участниците в парада за инаугурацията на президента. Чарли Бротман, който вече е на 89 години, е бил уведомен от екипа на новия президент, че повече нямат нужда от услугите му. Телевизия NBC веднага го покани да коментира в нейния ефир шествието.

Очакват се и протести на несъгласни с избора на Тръмп.