Гледай
на живо

Доналд Тръмп поздрави Ердоган за победата

Руският президент Путин не е поздравил своя турски колега

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на референдума за разширяване на пълномощията, гласи съобщение от пресслужбата на Белия дом. Поздравленията бяха отправени по време на телефонен разговор, който се проведе между двамата лидери.
Сред световните лидери , които поздравиха Ердоган, са президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
Европейският съюз вече е посочил, че е "взел под внимание" обявените резултатите и се концентрира върху малкия окончателен разрив и възможни нарушения.
Руският президент Путин не е поздравил своя турски колега. Неговият прессекретар Дмитий Песков от своя страна заяви, че референдумът е суверенно право и призова Турция да зачита волята на турския народ.
Тръмп благодари на Ердоган за неговата подкрепа, за "американските действия, предприети в отговор на използването на химическо оръжие от сирийския режим" , се казва в доклада на Белия дом.
На референдума в Турция на 16 април 51 % гласуваха „за” засилване на правомощията на президента.
Въпреки че няколко опозиционни партии не признаха резултатите, тъй като според тях референдумът е проведен в условия на неравнопоставеност, Ердоган отхвърли критиките.