Гледай
на живо

Доналд Туск обвини Полша, че работи за Кремъл

Лидерът на Европа: Твърде много съвпадения с политиката на Русия

Доналд Туск обвини Полша, че работи за Кремъл Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази безпокойство от политиката на управляващата в ... thumbnail text

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази безпокойство от политиката на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“. „Тревога! Острите спорове с Украйна, изолация в Европейския съюз, оттегляне от въховенството на закона и независимистта на съдебната система, атаки срещу неправителствени организации и свободните медии – всичко това е стратегия на партията или план на Кремъл? Твърде много съвпадения, за да спим спокойно“, написа Туск в Туитър.

Туск, който е поляк, е в обтегнати отношения с властите на своята страна от дълго време. На 9 март тази година той бе преизбран на поста председател на Европейския съвет, като срокът му изтича през ноември 2019-а година. Против неговата каниддатура гласува единствено Полша, предлагайки друг кандидат.

Варшава обвинява Туск в лоша организация и множество грешки при разследването на катастрофата с президента Лех Качински край Смоленск през есента на 2010-а година. Той дори бе привикан на разпит в прокуратурата, където на 3 август даде почти 8-часови показания. След това той нарече делото „пропагандна кампания“ и „инструмент за достигане на политически цели“.