София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дондуков-забранен за хора с увреждания

Искаме ли наистина достъпна България?

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В международния ден на хората с увреждания, Комисията за защита от дискриминация стартира кампанията „Достъпна България“, чиято основна цел е да направи градската инфраструктура, както и обществените и частни сгради, достъпни за лицата, намиращи се в неравностойно положение,тъй като част от тези места са оградени за тях като от Берлинска стена.
Свикнали сме да си представяме тази Берлинска стена под формата на разбити стари тротоари и улици, за чийто ремонт няма пари. Дали обаче това е така ? Милена е  на пълно незряща от  самото си раждане. С нея решихме да се разходим по току-що ремонтирания зад над 7 милиона лева бул. „Дондуков“, за да разберем дали докато рушим стари стени, не издигаме нови такива.
Оказва се, че по тротоарите му липсват водещи линии, по които тя да се ориентира, има такива пред пешеходните пътеки, но те свършват до някъде, а се случва пред тях  да са паркирали коли, което прави преминаването на хора като Милена оттам, ако не абсолютно невъзможно, то поне истинско предизвикателство.
За достъпния бул. „Дондуков“ от Съюза на слепите вече са подали жалба до кмета Йорданка Фандъкова, изтекъл е и законовият двуседмичен срок за отговор, но такъв няма. Има го обаче афиширано желание да направим България достъпна, кампания, в която се включва и Столична община. Изводът е или че 7 милиона лева не са стигнали на общинарите, за да направят булеварда проходим за лицата в неравностойно положение или пък, пък че казаната дума не тежи колкото изваденото паве.