София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Допълнителен отпуск за родители на деца до 12 години

На еврофорум ще обсъдят промяната в социалния закон

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Удължаване на отпуск за родителите на деца до 12 години ще обсъдят на еврофорум в София на 15 март. Предложението е да бъде отпуснат 4 месеца допълнителен отпуск, който може да се ползва на части от двамата родители, отделно от този по майчинство.

По думите на зам.-министъра на труда и социалната политица Зорница Русинова, може да се постигне компромис, като отпускът се съкрати до 2 или 3 месеца. Тя посочи, че в повечето случаи финансовите министри са „против“, а социалните са „за“.

Работодателите също не са „за“ тази промяна, тъй като според тях дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, както и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България посочват, че страната ни има най-дългото майчиство в ЕС и ако се приеме този отпуск от 4 месеца, или по-малко, той да бъде включен в майчинството, а не над него.