София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ДПС е против държавата да влезе в ЧЕЗ

Нали Борисов приватизира дружеството, питат от Движението

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Държавата да се меси в сделки мисля, че не е либерален подход. Възможно е след време отново да приватизираме това, което сега ще купим.

Това каза Мустафа Карадайъ на пресконференция след първата част на семинар, организиран от ДПС, за отвореното управление и привличането на гражданите в процеса на вземане на решения.
Той коментира това по повод намерението държавата да закупи контролен пакет от акции на дружество, включително и ЧЕЗ. Скандалът избухна миналата седмица, когато стана ясно, че активите на ЧЕЗ в България ще бъдат придобити от неизвестната фирма Инерком на Гинка Върбакова от Пазарджик.
Политическият елит веднага скочи срещу сделката и под този натиск правителството заяви намерение да закупи поне контролен пакет от активите на ЧЕЗ.
"Остатъчният пакет от ЕРП-тата, съвсем скоро, преди няколко години, мисля, че първото правителство на Борисов ги приватизира. Само в рамките на няколко години, ако властта и държавата има друго мнение, иска да развива друг процес, то според нас това не е либералният подход, каза лидерът на ДПС.
Според него, ако има такъв ход само след няколко години пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции.